Šteta je da ne postoji prepoznatljiv hrvatski brand maslinovih ulja

UMAG, Istra, Hrvatska - Brojna istraživanja su potvrdila da maslinovo ulje ima snažna protuupalna svojstva. Za to su u najvećem dijelu zaslužni polifenoli, spojevi koji imaju široku paletu protuupalnih mehanizama. Utvrđeno je da maslinovo ulje, odnosno polifenoli u njegovom sastavu snižavaju razinu C-reaktivnog proteina u krvi (CRP), proteina plazme koji služi kao upalni marker. Također je utvrđena sposobnost ovog ulja da smanji aktivnosti u metaboličkom putu poznatom kao put arahidonske kiseline, koji je odgovoran za poticanje upalnih procesa. Zanimljivo je napomenuti da antiupalna svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne ovise o količinama njegovog unosa u organizam. Naime, pokazalo se da samo 1-2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno značajno pridonose suzbijanju upalnih procesa. Mnoga Istarska ali i hrvatska maslinova ulja u samom su vrhu po kakvoći u cijelome poznatom svijetu. Šteta je da ne postoji prepoznatljiv hrvatski brand maslinovih ulja.